Case Ponsse - yhteistyön voimaa

ponsse-harnessing-24

Yhteistyömme Ponsse Oyj:n kanssa on kestänyt jo vuosikymmeniä. Avaintekijöitä yhteistyössä on ollut toimitusketjun hallinta ja johdin- ja kaapelisarjojen toimitusvarmuus, jopa suoraan asiakkaan tuotantolinjalle. Tutustu yhteistyöhömme ja katso videolta lisää!

LAPP Harnessing Solutions for Ponsse forest machines

Kaikki alkoi sekarotuisesta koirasta nimeltä Ponsse ja kekseliäästä maanviljelijän pojasta Einari Vidgrénistä. Nykyään Ponsse Oyj on yksi maailman suurimmista metsäkoneiden valmistajista, ja räätälöidyt kaapelisarjat ja kokoonpanot tulevat LAPPilta.

Ponssen historia muistuttaa LAPPin tarinaa. Oskar Lapp oli taitava keksijä, joka kehitti ensimmäisen teollisesti valmistetun liitäntä- ja ohjauskaapelin ÖLFLEX® vuonna 1957 ja perusti yhdessä vaimonsa Ursula Ida Lappin kanssa yrityksen vuonna 1959. Tänään yritys on maailman johtava kaapeli- ja liitäntäteknologian integroituja ratkaisuja tarjoava toimija.

Vain 14-vuotiaana vuonna 1957 Einari Vidgrén kiinnostui metsäkoneista. Hän aloitti työt alalla perinteisellä pokasahalla ja huomasi pian metsätöiden olevan erittäin raskasta ja työlästä. Pian hän sai loistavan idean: Einari Vidgrén kehitti ensimmäisen metsäkoneen pyöräkuormaajan osista paikallisessa kyläpajassa 1960-luvun lopulla.

Kun Einari Vidgrén ajoi ensimmäisen itsetehdyn metsätraktorinsa ulos pajasta, kyläläiset hämmästyivät kierrätysmateriaaleista tehtyä jättiläiskonetta: "Mikä 'Ponsse' tuo oikein on?" he sanoivat. He nimesivät sen kylässä kulkeneen sekarotuisen koiran mukaan. Sen turkki oli laikukas harmaa – ei mikään kaunis koira, mutta se oli sitkeä metsästäjä. Niinpä Einari Vidgrén päätti nimetä koneensa Ponsseksi. Kone oli täydellinen haastaviin olosuhteisiin metsässä. Lopulta Einari Vidgrén perusti metsäkoneita valmistavan tehtaansa Vieremälle vuonna 1970. Ensimmäiset vuodet olivat vaikeita. Vasta 1980-luvulla Ponsse alkoi menestyä uusilla konemalleillaan.

Metsänhoidon mullistus: Ponssen innovatiiviset koneet keskiössä

© Ponsse Oyj

© Ponsse Oyj

Legendaarisen PONSSE S15 -koneen esittelyn myötä vuonna 1983 Ponsse tunnettiin sekä kilpailijoiden että asiakkaiden keskuudessa. Koneen osittain alumiinista valmistettu eturunko teki siitä huomattavasti kevyemmän kuin kilpailijansa, mikä paransi sen maasto-ominaisuuksia. Ensimmäinen harvesteri, PONSSE HS15, lanseerattiin vuonna 1987, ja ensimmäiset PONSSE-mittalaitteet vuonna 1988. Vuonna 1994 Ponsse sai maailman ensimmäisenä metsäkonevalmistajana ISO 9001 -laatusertifikaatin.

Nykyään perheomisteinen Ponsse on pörssilistattu ja työllistää noin 2000 ihmistä maailmanlaajuisesti. Yhtiöllä on 13 tytäryhtiötä, 30 jälleenmyyjää ympäri maailmaa ja 235 kansainvälistä huoltokeskusta. Ponsse toimii 40 maassa ja lähes 80 prosenttia sen liikevaihdosta tulee viennistä. Yritys on toimittanut yli 20 000 metsäkonetta ympäri maailman.

© Ponsse Oyj

© Ponsse Oyj

Vieremän tehdas on laajentunut alkuperäisestä 300 neliömetristä neljään hehtaariin. Ponssen metsäkoneet perustuvat ympäristöystävälliseen CTL-menetelmään (cut-to-length), jossa puut kaadetaan, karsitaan ja katkotaan tukkipituuksiin ennen metsään jättämistä. "Tuotevalikoimamme kattaa kaikki metsäkoneiden kokoluokat, ensiharvennuksesta ja energiapuun korjuusta raskaisiin uudistushakkuisiin sekä kaikki hakkuupaikat, pehmeistä maista jyrkkiin rinteisiin. Meillä on myös täysi valikoima ajokoneita jopa 25 000 kg:n kantavuuteen asti. Haluamme edistää asiakkaidemme menestystä tuottavilla ja luotettavilla Ponsse-metsäkoneilla ja palveluillamme," sanoo Tuomas Yli-Marttila, Procurement and Logistics Manager Ponsselta. Hän lisää: "Suurin osa komponenteista tulee Vieremältä, mutta meillä on myös tuotteita muista Euroopan maista. Noin 60 % koneiden osista valmistetaan Suomessa. Kaikki Ponsse-metsäkoneet valmistetaan Vieremällä."

Valikoimaan kuuluvat ajokoneet, jotka liikuttavat ja kuljettavat tukkeja keräyspisteille kuorma-autoja varten, sekä harvesterit harvennus- ja avohakkuisiin. Niiden kahdeksan pyörää tekevät niistä erityisen ketteriä vaikeissakin maastoissa, ja niillä on ketterät nimet kuten Cobra tai Scorpion. Sisälogistiikka perustuu nyt veto-ohjaukseen. Varastoautomaatiojärjestelmä sisältää 15 500 pientavarasäilytyspaikkaa ja 3 900 lavapaikkaa. Kokoonpanolinjalla tarvittavat osat ja komponentit otetaan automaattisesti varastosta ja tuodaan työpisteille kuljettajattomilla kuljetusajoneuvoilla. Nämä erityiset tuotannon ominaisuudet ja laaja asiakaskohtainen tuotevariaatio vaativat materiaalilogistiikalta paljon suorituskykyä ja tarkkuutta.

ponsse-1853

Pitkä yhteistyö luo todellisen kumppanuuden

© Lapp Connecto Oy

© Lapp Connecto Oy

Tässä vaiheessa LAPP astuu mukaan kuvioihin. Yhteistyö alkoi jo 1990-luvulla Suomen johdinvalmiste Oy:n kanssa, jonka SKS Group osti ja nimitti SKS Connectoksi. Vuonna 2018 LAPP osti SKS Connecton ja nimesi sen Lapp Connecto Oy:ksi. LAPP on nyt ainoa Ponssen tarvitsevien kaapelisarjojen ja kokoonpanoratkaisujen toimittaja. Tämä liiketoiminta-alue kuuluu LAPPilla suurempaan kokonaisuuteen nimeltä LAPP Harnessing Solutions, jossa kaikki kaapelisarjat kootaan asiakkaan vaatimusten mukaan. Esimerkiksi UNITRONIC® LiYCY kaapelia käytetään tietoliikenteen välittämiseen koneen eri osissa, UNITRONIC® BUS CAN FD P kaapelia tietoliikenteen välittämiseen taas puomeissa tai ÖLFLEX® PUR S 27 7G1.5-kaapelia tarvitaan ajovalojen virtalähteeksi.

Ari Reinikainen, avainasiakaspäällikkö Lapp Connecto Oy:stä: "Yhteistyö Ponssen kanssa on kehittynyt todelliseksi kumppanuudeksi. Tiedonvälitys kulkee meillä aina molempiin suuntiin ja keskustelemme avoimesti kaikista päivittäisistä asioista." Suora läheisyytemme asiakkaallemme on etu. Ponsse on vain kilometrin päässä Lapp Connecto Oy:stä. "Toimitamme tilatut tuotteet suoraan paikan päälle ja ajallaan aina asiakkaan aikataulun mukaisesti. Tämä varmistaa asiakkaalle pienemmät varastotasot, ja taas meillä tuotannon muutoksiin on mahdollista reagoida nopeasti," sanoo Ari Reinikainen. Erityistä tässä kumppanuudessa on, että asiakas ottaa toimittajat mukaan metsäkoneidensa suunnitteluun jo alkuvaiheessa. LAPP auttaa materiaalien valinnassa jo suunnitteluvaiheessa. Ja mikä tärkeintä, LAPPin oma tuotanto mukautuu aina uusien metsäkonemallien yhteydessä, näin tuotantomme toimii saumattomasti ja tehokkaasti asiakkaan tarpeiden mukaan.

Tuomas Yli-Marttila: "Meille LAPP on luotettava kumppani samalla tasolla – ja on ollut jo vuosia. Jaamme toistemme ilot ja haasteet. Arvostamme todella asiantuntemusta oikean kaapelointiratkaisun löytämisessä. Ja hyvä naapuruus on myös iso plussa."

Myyntitiimimme on palveluksessasi, ota yhteyttä!

Ota yhteyttä avainasiakaspäällikköömme Ariin, hän avaa mielellään kuinka voimme tarjota sinunkin tarpeisiisi palveluitamme!

ari-reinikainen

Key Account Manager
Ari Reinikainen
p. +358 20 764 7421
m. +358 400 167 647
ari.reinikainen@lapp.com

Suomi/Finland

saku-mitrunen

Key Account Manager
Saku Mitrunen
p. +358 20 764 8388
m. +358 40 552 6123
saku.mitrunen(at)lapp.com

pasi-vesterinen

Key Account Manager
Pasi Vesterinen
p. +358 20 764 7408
m. +358 040 630 5010
pasi.vesterinen(at)lapp.com

antti-rajalahti-contacts

Key Account Manager
Antti Rajalahti
p. +358 20 764 6030
m. +358 50 337 6683
antti.rajalahti(at)lapp.com

ari-reinikainen

Key Account Manager
Ari Reinikainen
p. +358 20 764 7421
m. +358 400 167 647
ari.reinikainen(at)lapp.com

Puola / Poland

arkadiusz-abryszewski

Key Account Manager
Arkadiusz Abryszewski
p. +48 501 024 252
arkadiusz.abryszewski(at)lapp.com

<p>Customer Service<br />Mateusz Zawadzki<br />p.&nbsp;+48 515 296 221<br /><a href="mailto:mateusz.zawadzki@lapp.com">mateusz.zawadzki@lapp.com</a></p>

Sales Support Specialist
Mateusz Zawadzki
p. +48 515 296 221
mateusz.zawadzki(at)lapp.com