BLOG: EU:n tiukat ilmastotavoitteet sähköistävät kaupunkiliikenteen – mitä muutokset tarkoittavat koneenrakentajille?

blog-joukkoliikenne-tulevaisuus-24

Sähköistyvä joukkoliikenne ei ole enää tulevaisuutta – se on jo täällä. Mutta miten valmistautua tähän valtavaan muutokseen?
Päätin selvittää, mitä sähköistyminen tarkoittaa käytännössä eri liikennemuodoille ja millaisia haasteita ja mahdollisuuksia se tuo mukanaan koneteollisuuden valmistajille.

Sähköbussit kehityksen kärjessä – missä sinä olet vuonna 2035?

Sähköbussit ovat keskeisessä roolissa joukkoliikenteen sähköistymisessä. Ennusteiden mukaan sähköbussien osuus uusista busseista EU-alueella kasvaa 25 %:iin vuoteen 2030 mennessä ja jopa 50 %:iin vuoteen 2035. Tämän muutoksen taustalla ovat EU:n päästörajoitukset ja kaupunkien pyrkimykset tehdä liikenteestä puhtaampaa. Tämä tarkoittaa, että ajoneuvokanta uudistuu merkittävästi seuraavien vuosien aikana. 

Vaikka bussit ovat kehityksen kärjessä, sähköiset raitiovaunut ovat myös merkittävä osa siirtymää. Uudemmat raitiovaunut kuluttavat vähemmän energiaa, hyödyntävät kehittyneitä energian talteenottojärjestelmiä ja vähentävät merkittävästi hiilijalanjälkeä. Suomessa esimerkiksi Tampereen ja Helsingin raitiovaunut ovat esimerkkejä ekologisemmasta joukkoliikenteestä, jossa sähköistyminen ja modernit teknologiat luovat puhtaampia, energiatehokkaampia ratkaisuja.

Tämä kehitys tuo valtavia paineita koneenrakennuksen valmistajille vastata kasvavaan kysyntään energiatehokkaista johdin- ja kaapeliratkaisuista, jotka ovat kriittisiä sähköisten ajoneuvojen toiminnassa. Innovatiivisten komponenttien tarve kasvaa, ja alihankkijoilta vaaditaan kykyä skaalata tuotantoa ja toimittaa ratkaisuja, jotka kestävät äärimmäisiä olosuhteita.

Infra kuntoon – ilman latausverkostoa jää pysäkille

Sähköistyminen ei ole vain ajoneuvojen vaihtamista polttomoottoreista sähköversioon. Infrastruktuurin kehittäminen on avainasemassa, jotta joukkoliikenteen sähköistäminen on tehokasta. Latausverkostot ja tehokkaat akkuteknologiat ovat välttämättömiä sähköisten joukkoliikenneratkaisujen onnistumiselle – ilman niitä laajamittainen käyttöönotto hidastuu merkittävästi. Kun peilaan tätä meidän palveluihimme, näemme jatkuvan kasvun esimerkiksi sähköautonlatausratkaisuissa jossa jakelukiskoliiketoimintamme tukee sekä modernisointeja että uudisrakentamista modulaarisella jakelukiskoilla

Sähkö ei (toistaiseksi) lennä ilmassa – kaapelit pitävät sinut liikkeessä

Vaikka langattomuus on päivän sana, sähkö kulkee yhä kaapeleita pitkin. Joukkoliikenteen sähköistymisessä tämä tekee komponenteista – kuten johdinsarjoista ja kaapelointiratkaisuista – entistäkin tärkeämpiä. Valmistajien on varmistettava, että heidän ratkaisunsa kestävät jatkuvaa käyttöä ja vaativia ympäristöjä. Tämä edellyttää investointeja kestävään kehitykseen ja innovaatioihin, kuten biopolymeeripohjaisiin materiaaleihin. Esimerkiksi viimeisin innovaatiomme, maissipohjainen biopolymeeri, tarjoaa yhtä luotettavia ominaisuuksia kuin fossiilisiin raaka-aineisiin perustuvat ratkaisut, mutta pienemmällä ympäristöjalanjäljellä. Näissä olosuhteissa vain luotettavat ja kestävät komponentit takaavat sujuvan ja turvallisen sähköistymisen, joka kestää vuosien intensiivistä käyttöä.

Tukenasi maailman muutoksessa

Joukkoliikenteen sähköistymiseen liittyy valtavia muutoksia, ja niiden onnistuminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja teknistä asiantuntemusta. Valmistajien, kuten meidän tapauksessamme johdin- ja kaapelisarjojen tuottajien, rooli on kriittinen, kun uusi ajoneuvokanta vaatii entistä enemmän innovatiivisia komponentteja, jotka kestävät vaativat käyttöolosuhteet ja tukevat puhtaampaa joukkoliikennettä.

Me LAPPilla olemme mukana tässä muutosprosessissa tukemassa koneteollisuuden valmistajia. Syvällinen ymmärryksemme sähköistymisen tuomista teknisistä haasteista mahdollistaa sen, että voimme tarjota ratkaisuja, jotka takaavat sujuvan ja kestävän kehityksen.

Ota yhteyttä meihin ja hyödynnä asiantuntemuksemme varmistaaksesi, että olet valmiina tulevaisuuden haasteisiin – yhdessä navigoimme eteenpäin kohti kestävämpää maailmaa.

------------------------------------------------------

Kirjoittaja on Lapp Connecton Sales Manager Päivi Mahlamäki-Salminen. Ota yhteyttä Päiviin kun haluat keskustella lisää palveluistamme sähköistykseen!

header-sahkoajoneuvoratkaisut

Sähköajoneuvoratkaisut


cable-sets-2-24

Kaapeli- ja johdinsarjat


wire-cutting-24

Palvelut


Ponsse-product

Referenssit


Kehityksen ytimessä - lue miten asiantuntijamme lähestyvät sähköistystä!

blog-valitse-oikein-2409

BLOG

Onko sinulla oikea johdinsarjatoimittaja?

no-camble-blog-lapp

BLOG

Työkoneiden sähköistyksen trendit, lue lisää