Oskar Lapp 100-vuotismuisto – tulevaisuuden edelläkävijä

Oskar Lapp

Oskar Lapp - LAPP-konsernin perustaja - oli intohimoinen yrittäjä ja keksijä vailla vertaa. Hän olisi täyttänyt 100 vuotta 20.3.2021. Hänen keksintönsä ovat muokanneet liitosteknologiaa maailmanlaajuisesti tähän päivään saakka.

Suuren yrittäjähenkisen ihmisen muistoa kunnioittaen, Oskar Lappilla (1921-1987) on paikka Saksan yrityshistoriassa.

Tärkeä roolimalli

Oskar Lapp oli loistava keksijä ja intohimoinen yrittäjä. Yhdessä vaimonsa Ursula Ida Lappin kanssa hän loi yrityksen, joka tunnetaan koko maailmassa. Jos LAPP Groupin perustaja olisi vielä elossa, hän olisi täyttänyt 100 vuotta 20.3.2021. Hänen keksintönsä ovat muuttaneet koko maailman liitosteknologiaa, ja ne ovat yhä käytössä. Lappin perhe ja työntekijät ympäri maailmaa kunnioittivat tätä suurta yrittäjähenkistä ihmistä jättämällä seppeleen Stuttgart-Vaihingenin vanhalle hautausmaalle ja järjestämällä erilaisia muistotilaisuuksia. ”Isämme on yhä tärkeä roolimalli. LAPP-yritystä ei olisi olemassa ilman Oskar Lappia. Jatkamme hänen elämäntyötään kiitollisuutta tuntien. Se, että kolmas sukupolvi on nyt LAPPin johdossa, tekisi hänestä varmasti erittäin ylpeän”, sanoo LAPP Holding AG:n hallituksen puheenjohtaja Andreas Lapp.

”Mieheni oli rohkea ja Jumala antoi hänelle paljon lahjakkuutta”, kertoo Ursula Ida Lapp (90) miehestään, joka kuoli 25.4.1987. Hän syntyi 20.3.1921 Benshausenissa Saksan itäosassa yhtenä käsityöläisperheen neljästä lapsesta. Varhaisesta iästä lähtien hän osoitti vaikuttavaa kiinnostusta teknisiin asioihin ja oli luonteeltaan kekseliäs. Sotavankeuden jälkeen hän pakeni kommunistisesta Itä-Saksasta ”vihreän rajan” yli 1950-luvun puolivälissä ja aloitti uuden elämän Länsi-Saksassa perheensä kanssa.

Ensimmäiset keksinnöt yhä käytössä
Jaloille pääsy oli vaikeaa, sillä länteen paetessaan hän oli jättänyt taakseen kaiken omistamansa. Oskar Lapp työskenteli aluksi Harting-yhtiössä, jossa hän vastasi Etelä-Saksan alueesta. Hänen innovatiiviset ideansa alkoivat myös herättää huomiota. Hän kehitti esimerkiksi yhtiön ensimmäisen suorakaiteen muotoisen teollisuusliittimen. Monien asiakaskohtaamistensa ansiosta Oskar Lapp tiesi tarkalleen, mitä käyttäjät tarvitsivat. Erityisesti sähköliitokset tuottivat vaivaa: ytimet olivat kaikki mustia tai harmaita ja sähköinsinööreillä oli vaikeuksia yhdistää niitä oikeisiin kohtiin. Tämä vaati monimutkaista prosessia, jota kutsutaan jatkuvuustestiksi. Oskar LAPP keksi joustavan kaapelin, joka koostui värillisistä ytimistä. Näin syntyi ÖLFLEX®. Se oli ensimmäinen teollisesti valmistettu virta- ja ohjauskaapeli – keksintö, joka mullisti liitosteknologian. Se oli innovatiivinen myös toisella tavalla: Oskar Lapp oli ensimmäinen yrittäjä, joka antoi teollisuustuotteelle brändinimen. Nykyään ÖLFLEX®-brändi edustaa yhä poikkeuksellisen öljynkestäviä ja joustavia ohjauskaapeleita kaikkialla maailmassa.

Yrityksen perustaminen
Vuonna 1959 Lappin pariskunta perusti yhtiön 50 000 Saksan markan pankkilainan avulla. Koska Oskar Lapp oli edelleen Hartingin palveluksessa, Ursula Ida Lapp merkittiin kaupparekisteriin yrityksen perustajaksi. Yhtiön nimi keksittiin keittiön pöydän ääressä: U.I. LAPP KG – ’U.I.’ on lyhenne Ursula Idan nimestä. Kuten niin monet aloittavat yritykset nykyään, myös Lappin pariskunta aloitti liiketoiminnan talonsa autotallissa Stuttgart-Vaihingenissa. Oskar Lapp vastasi myynnistä ja Ursula Ida Lapp kirjanpidosta, tilauksista ja logistiikasta kotonaan huolehtien samalla heidän nuorista lapsistaan.

Laatustandardit
ÖLFLEX®-tekniikan myötä Oskar Lapp määritti laatustandardeja, joita yhä sovelletaan kaapelien valmistuksessa kaikkialla maailmassa. Hän myös tarjosi valmiita johdinsarjoja, joissa oli jopa 130 värillistä ydintä. Kysyntä oli valtavaa. LAPP oli myös yksi ensimmäisistä toimittajista, joka leikkasi johdinsarjan asiakkaan vaatimaan pituuteen. ÖLFLEX® oli oikea tuote oikeaan aikaan ja myynti kasvoi nopeasti. Myöhemmin tuotevalikoimaan lisättiin UNITRONIC®-tiedonsiirtojärjestelmät, HITRONIC®-valokuitukaapelit, SKINTOP®-holkkitiivisteet, SILVYN®-suojaus- ja ohjausjärjestelmät, EPIC®-teollisuusliittimet, ETHERLINE®-tiedonsiirtojärjestelmät ETHERNET-teknologiaa varten sekä FLEXIMARK®-merkintäjärjestelmät.

Ensimmäinen oma tehdas
Vuonna 1963 yritys avasi ensimmäisen oman tehtaan, joka valmisti ÖLFLEX®-kaapeleita. Vuonna 1965 yritys muutti perheen Stuttgart-Vaihingenin kodista Schulze-Delitzsch-Straßelle, jossa se toimii edelleen. Neuvostoliiton sotavankina saamiensa tuskallisten kokemustensa vuoksi Oskar Lapp oli aina valmis solmimaan kansainvälisiä liike- ja ystävyyssuhteita lännessä. Ensimmäiset myyntikumppaninsa hän löysi Sveitsistä ja Israelista jo vuonna 1960. Vuonna 1976 Oskar Lapp perusti ensimmäisen kansainvälisen tytäryhtiön Yhdysvaltoihin, jonka hän epäilemättä koki Neuvostoliiton täydelliseksi vastakohdaksi kylmän sodan aikana.

Samalla hän asemoi yrityksen kattavan liitosteknologian tarjoajaksi, ja tämä periaate on tänäkin päivänä menestyksen tae. ”Isämme johti yrityksemme menestykseen kovalla työllä ja kunnianhimolla sekä selkeällä näkemyksellä siitä, mikä on todella tärkeää. Hän osoitti sitkeyttä, yrittäjähenkeä ja innovatiivisuutta, ja nämä ominaisuudet ovat yhä osa LAPPin DNA:ta”, kertoo Siegbert Lapp, LAPP Holding AG:n hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Seuraava sukupolvi johtoon
Kun Oskar Lapp kuoli vuonna 1987, hänen vaimonsa Ursula Ida Lapp ja kaksi poikaansa Siegbert ja Andreas Lapp astuivat yrityksen johtoon. 90-luvun lopulla Oskar Lappin leski luovutti vastuun päivittäisestä toiminnasta pojilleen. Heidän alaisuudessaan kansainvälistyminen on jatkunut ja huomio kiinnitetty ratkaisuihin. Nykyään LAPP on yksi johtavista integroitujen ratkaisujen ja brändituotteiden toimittajista kaapeli- ja liitosteknologian alalla. LAPP työllistää tällä hetkellä noin 4 575 henkeä eri puolilla maailmaa, ja sillä on 20 tuotantolaitosta ja noin 43 myyntiyhtiötä. Se toimii myös yhteistyössä noin 100 kansainvälisen edustajan kanssa.

Andreas Lapp on tällä hetkellä kansainvälisen holdingyhtiön LAPP Holding AG:n hallituksen puheenjohtaja, kun taas hänen veljensä Siegbert E. Lapp on hallintoneuvoston puheenjohtaja. Ursula Ida Lapp on hallintoneuvoston kunniapuheenjohtaja ja läsnä yhtiön tärkeissä tapahtumissa. Myös kaksi lastenlasta on jo siirtynyt vastuullisiin tehtäviin yrityksessä. Vuonna 2017 Matthias Lappista tuli ’CEO for Europe’, jonka vastuulla on myös Etelä-Amerikan, Afrikan ja Lähi-idän toiminnot. Alexander LAPP vastaa digitalisaatiosta ja sähköisestä liiketoiminnasta holding-yhtiössä.

Oskar Lapp -säätiö ja vuosittaiset tutkimusapurahat
Oskar Lappin muistoksi Lappin perhe perusti Oskar Lapp -säätiön vuonna 1992. Tämä säätiö tarjoaa nuorille tutkijoille kannustimia kehittää tehokkaasti sydän- ja verisuonitutkimusta. Oskar Lapp Research Prize -palkinto, jonka arvo on 12 000 euroa, jaetaan vuosittain, kun taas Oskar Lapp Grant -laiteapuraha, joka on enintään 20 000 euroa, jaetaan joka toinen vuosi. 

Tänä päivänä, yli miljoona asiakasta luottaa LAPP:n tuotemerkkeihin. Me olemme ylpeänä osa LAPP-perhettä, ja lupaamme tahollamme jatkaa innovatiivisten ratkaisujen kehittämistä asiakkaillemme!