Blog: Hallitsetko sinä toimitusketjua vai se sinua?

blog-post-ah-jyri-kontio
hallinto-image

Hallitsetko sinä toimitusketjua vai se sinua?

Toimitusketjut kilpailevat keskenään, eivät vain yksittäiset yritykset. Useissa oppikirjoissa, joita aikanaan opiskelin, keskityttiin yksittäisen yrityksen kilpailukykyyn ja sen luontiin. Toisena oppikirja esimerkkinä pidettiin klusteria, joka itsessään loi toimintaympäristön, joka vei monia yhtiöitä eteenpäin.

Oltuani noin 25 vuotta työtehtävissä kansainvälisessä alihankintaympäristössä, olen sitä mieltä, että yksi kilpailukykyä edistävä tekijä on sen toimitusketjun hallinta, johon itse kuulut.

Ensimmäinen aalto vastaa huutoon puolestasi

Me olemme ensimmäisen aallon toimittaja. Koko ketjua johtava yritys luovuttaa suuren osan yksittäisen toimitusketjun hallinnasta meille. Tässä yksittäisessä toimitusketjussa voi olla mukana kymmeniä erilaisia toimittajia ympäri maailmaa. Jos me emme ota vastuuta tehtävästämme, koko alla kulkeva toimitusketju romahtaa. Ensimmäisen aallon kumppanilla tuleekin olla kykyä ja tahtoa ottaa vastuuta puolestasi.

Ennustettavuus etusijalle

Hyvin toimiva toimitusketju on mahdollisimman läpinäkyvä ja siinä kaikki ymmärtävät oman tarkoituksensa. Hyvä toimitusketju on näin ollen ennustettava. Hyvässä toimitusketjussa on luottamusta ja siellä on päällä toimitusketjua kehittävää diskurssia. Kaikki tämä ei tapahdu itsestään. Siinä tarvitaan tekijöitä, jotka osaavat kehittää ja hallita toimitusketjuja.

Yhteinen suunta takaa onnistumisen

Laatu- ja logistiikkavaatimusten syvällinen ymmärtäminen ei lopu vain omaan organisaatioomme. Myös meille toimittavat yritykset on saatava mukaan tämän piiriin. Avainsana tässä on yhteistyö.
Yhteinen suunta ja avoin läpinäkyvyys takaavat, että koko toimitusketju ymmärtää kokonaisuuden.

Tuntosarvet pystyyn

Jatkuva kehittäminen ja vastuullisuus ovat eteenpäin menevän/pyrkivän yrityksen geenikarttaa. Vastuullisuus tarkoittaa myös sitä, että toimittajana pidämme tuntosarvet pystyssä uusien vaatimusten osalta, ja viemme niitä toimitusketjussa eteenpäin. Varmista että kumppanisi on proaktiivinen osaaja, joka haluaa pitää tuntosarvet pystyssä.

Hallitse, älä hajoita

Osana isompaa kokonaisuutta toimiva toimitusketju voi tuntua saippualta, joka lipeää vähän väliä.
Mikäli haluat että annat toimitusketjustasi vastuuta sen taitavalle yritykselle ja haluat keskittyä ydinosaamiseesi, niin valitse tällöin luotettava kumppani. Näin hallitset toimitusketjuasi, eikä se sinua.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kirjoittaja on Lapp Connecton toimitusjohtaja Jyri Kontio, verkostoidu Jyrin kanssa LinkedInissä, Jyri Kontio

tai kysy lisää myyntitiimiltämme!

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Find the blog post also in English, Blog: Do you control the supply chain or does it control you?